základy mallorské kuchyně

Typické mallorquínské PAMBOLI

PAMBOLI je typická mallorquínská příloha k masům, rybám nebo třeba rovnou k sépii… 

 nebo jednoduše a přitom lákavě obložený španělským jamonem /čti Chamon/, sýry , olivami a dalšími delikatesami jako vydatná svačinka/snídaně nebo lehký oběd 🙂

Chutná k pivu stejně jako k vínu. Není nic víc typického pro Mallorku než PRAVÉ DOMÁCÍ PA AMB OLI /no dobrá a ensaimada…/

PA AMB OLI v mallorquínštině znaměná CHLEBA s OLEJEM. 

Základem pro PAMBOLI  je mallorquínský  nesolený domácí chleba PAN PAYES.  Jako alternativa vám bude pro tento účel stačit jakýkoliv dobrý světlý nebo tmavý  chléb, který není sám o sobě chutově výrazný . Nejvhodnější bude světlý nebo tmavý obyčejný chleba.

Co budete potřebovat?


Jednoduché, kvalitní suroviny:

  • mallorquínský nesolený chléb případně jiný oblíbený kváskový chléb
 
  • kvalitní extrapanenský olivový olej 
  •  stroužek česneku
  • špetka jemné soli
 
  • rajče typu ramallet nebo para colgar nebo jiný typ nevodnatího rajčete
 
  • ozdoba: dobré olivy nejlépe s peckou, zelená paprika, pikantní papričky
 
 

Postup přípravy:

Jak na chutné pa amb oli? Přesný a názorný návod 

– Koukni na video.


Dozvíš  taky spousty dalších zajímavostí  🙂


Dejte nám vědět jak to dopadlo.

Lucie Španělka a Patrik

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to Top