Domácí ALLIOLI
V Česku vítají chlebem se solí, na Mallorce se na stůl nese místní kváskový chléb /zvláštní tím, že není solený/ česnekovou studenou omáčkou zvanou allioli
ALLI-OLI ve španělštině AJO a ACEITE – To jsou 2 základní ingredience této vlastně majonézy bez vajec…
Už jste ji na Mallorce/ve Španělsku ochutnali?
Každá provincie pro ni má svůj odlišný název a drobnou obměnu v přípravě. Na pevnině se allioli v moderní podobě děá trošku jinak, než je tradicí na Baleárských ostrovech. Do klasické majonézy se vymačká česnek a zamíchá se. Nicméně je to pouze česneková majonéza, místní ji nazývají “ajonesa”. Nemá s naším allioli nic společného.
Zajímá vás, jak se alli-olli na Mallorce připravovalo za starých časů a proč už se to dneska nedělá?
Víte, co přesně znamená název alli-oli a jaké jsou její obměny a varianty?
Ne? Tak se koukněte na video =>
Co budete potřebovat?
Suroviny na základní várku allioli /asi 300ml/ jsou:
- 100 ml vychlazeného plnotučného mléka
- 2 stroužky česneku
- 1/4 lžičky soli
- cca 250ml slunečnicového oleje
- tyčový mixer
- skleněnou nebo jinou nádobu, vhodnou ke šlehání
Se solí opatrně 🙂 Stačí jen špetka, přisolit se dá vždycky.
Množství oleje, který spotřebujete závisí na rychlosti, kterou budete šlehat, vlévat olej a nakonec taky na požadované hustotě té vaší oblíbené omáčky alioli.
Postup přípravy: Studené mléko si v nádobě předšlehejte s česnekem a solí. A teď už jen přilévejte postupně olej a šlehejte a tahejte mixer postupně směrem nahoru, až emulze zhoustne. Tuhle omáčku si můžete vyšlehat řídší i hustší, jakou máte raději?
Takhle. Chce to cvik…může se vám napoprvé klidně zdrcnout. Nepropadejte panice. Nesmutněte. A zkuste to znovu. Hlavně žádné prudké pohyby při šlehání a olej nemusíte kapat, můžete ho pomalu vlévat. Je lepší začít s pomocníkem, který bude držet nádobu s emulzí.
Až budete mít cvik a vychytaný způsob, můžete začít experimentovat. Do základu můžete přidat červenou papriku a vše replicacopys rozmixovat, nebo uzenou papriku /koření pimentón/ , bylinky, apod.
Jednou s možností je vyzkoušet variantu s extra panenským olivovým olejem /půl na půl se slunečnicovým/ nebo jen s olivovým olejem. Nicméně olivový olej se hůře šlehá a je tedy třeba počítat s tím, že omáčka bude řidší.
Přesný a názorný návod – Koukni na video. V něm se dozvíš taky spousty dalších zajímavostí 🙂
Dejte nám vědět jak to dopadlo.
Lucie Španělka a Patrik