Typický předkrm

Domácí ALLIOLI

V Česku vítají  chlebem se solí, na Mallorce se na stůl  nese místní kváskový chléb /zvláštní tím, že není solený/  česnekovou studenou omáčkou zvanou  allioli

ALLI-OLI ve španělštině AJO  a ACEITE –  To jsou 2 základní ingredience této vlastně majonézy bez vajec…

Už jste ji na Mallorce/ve Španělsku ochutnali?

Každá provincie pro ni má svůj odlišný název a drobnou obměnu v přípravě. Na pevnině se allioli v moderní podobě děá trošku jinak, než je tradicí na Baleárských ostrovech. Do klasické majonézy se vymačká česnek a zamíchá se. Nicméně je to pouze česneková majonéza, místní ji nazývají “ajonesa”. Nemá s naším allioli nic společného.

Zajímá vás, jak se alli-olli na Mallorce připravovalo za starých časů a proč už se to dneska nedělá?

Víte, co přesně znamená název alli-oli a jaké jsou její obměny  a varianty?

Ne? Tak se koukněte  na video =>

Co budete potřebovat?

Suroviny na základní várku allioli /asi 300ml/ jsou:

  • 100 ml vychlazeného plnotučného mléka
  •  2 stroužky česneku
  • 1/4 lžičky soli
  • cca 250ml slunečnicového oleje
  • tyčový mixer
  • skleněnou nebo jinou  nádobu, vhodnou ke šlehání

Se solí opatrně 🙂 Stačí jen špetka, přisolit se dá vždycky.
Množství oleje, který spotřebujete  závisí na rychlosti, kterou budete šlehat, vlévat olej a nakonec taky na požadované hustotě té vaší oblíbené omáčky alioli.

Postup přípravy: Studené mléko si v nádobě předšlehejte s česnekem a solí. A teď už jen přilévejte postupně olej a šlehejte a tahejte mixer postupně směrem nahoru, až emulze zhoustne. Tuhle omáčku si můžete vyšlehat řídší i hustší, jakou máte raději?

Takhle. Chce to cvik…může se vám napoprvé klidně zdrcnout. Nepropadejte panice.  Nesmutněte. A zkuste to znovu. Hlavně žádné prudké pohyby při šlehání a olej nemusíte kapat, můžete ho pomalu vlévat. Je lepší začít s pomocníkem, který bude držet nádobu s emulzí.

Až budete mít cvik a vychytaný způsob, můžete začít experimentovat. Do základu můžete přidat červenou papriku a vše rozmixovat, nebo uzenou papriku /koření pimentón/ , bylinky, apod.

Jednou s možností je vyzkoušet variantu s extra panenským olivovým olejem /půl na půl se slunečnicovým/ nebo jen s olivovým olejem. Nicméně olivový olej se hůře  šlehá a je tedy třeba počítat s tím, že omáčka bude řidší.

Přesný a názorný návod – Koukni na video. V něm se dozvíš taky spousty dalších zajímavostí  🙂

Dejte nám vědět jak to dopadlo.

Lucie Španělka a Patrik

allioli
allioli

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to Top